Тагарев: България има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна

Военният министър се срещна с украински военнослужещи, които преминават езиково обучение във Военната академия "Г. С. Раковски"

27.11.2023 | 15:59 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: България има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с украински военнослужещи, които преминават езиково обучение във Военната академия "Георги Стойков Раковски“. На срещата присъстваха посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук, замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев и представители на политическия кабинет.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев представи украинската група, състояща се от представители на водещи образователни украински институции, които се обучават у нас в рамките на програмата на НАТО DEEP (Defence Education Enhancement Programme).

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ги приветства с добре дошли и изрази надежда, че обучението ще им послужи в бъдещата дейност. Той ги увери в подкрепата за легитимните усилия на Украйна да възстанови териториалната си цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г., като подчерта, че това не е само въпрос на морално задължение и солидарност с украинския народ, но и наш стратегически интерес, за да гарантираме стабилността в региона.

Министър Тагарев посочи още, че страната ни подкрепя дипломатическите инициативи като Формулата за мир на президента Володимир Зеленски и запозна украинската група детайлно с всестранните усилия за оказване на подкрепа, както чрез пакетите военна и военно-техническа помощ, така и чрез различни инициативи, към които страната ни се присъединява и добави, че българската отбранителна индустрия има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази подкрепата си за Украйна и посочи, че никога не е късно да се научи чужд език. Във военната област това е от критична важност по отношение на развитие на способности и оперативна съвместимост.

Н. Пр. Олеся Илашчук благодари за пълната подкрепата на България в този ключов и тежък момент за битката, която Украйна води да защити не само собствената си независимост, но да защити и Европа, и останалия свят от Русия.

Снимка: Пресцентър на МО


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тоя
преди 4 месеца
Тоя и на Украйна се кланя, освен на посолството....Раболепието дъно няма. Сигнализирай за неуместен коментар