Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ангел Найденов: БТР-ите за Украйна са с тънка броня, поръчаните "Страйкър"-и са по-добри

В преговорите с хутите за заложниците на кораба трябва да се търси Иран, коментира бившият министър на отбраната

24.11.2023 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева

Гореща седмица по въпросите на отбраната и сигурността. Вотът на недоверие не мина в НС, български моряци са в плен на хути, депутати ратифицираха военната помощ за Украйна.

"Преди изборите се търсеше политически ефект, свързан със сигурността и отбраната, след изборите тестваха издръжливостта на сглобката след напрежението и разменените реплики и скандали в това (не)коалиционно управление. Аз лично не бих подбрал тази тема за вот на недоверие, или поне не в този момент, и не бих се подписал под мотивите", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че темите, които са обсъждани на вота на недоверие, са били многократно на дневен ред без годините, но винаги са оставали без решение. 

Бившият военен министър обясни какво реално даваме на Украйна след като НС ратифицира решението за военна помощ: "Става дума за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР и МО. Това са БТР-и 60, които са произведени 80-те години, предоставени на Вътрешни войски. Слабостите на тези машини са тънка броня, ниска маневреност, слабо въоръжение".

По думите му пред Bulgaria ON AIR биха били дадени големи суми за модернизирането на БТР-ите, които са "абсолютно несравними с машините, които придобиваме". 

"БТР-ите са използваеми, те ще добавят известна мобилност към украинските части, ще служат за превоз на войниците или конвой на товарни превози", уточни Ангел Найденов.

Бившият военен министър заяви, че "Страйкърите", които купуваме, са одобрени от професионалните военни. Те са модификация от 2016 г., която отговаря на изискванита на Сухопътни войски. Страната ни ще получи общо 198 машини.

Ангел Найденов говори и за пленените български моряци от хутите на кораба Galaxy leader. Мнението му е, че винаги в такава ситуация има риск за моряците.

"Най-силно влияние върху йеменските хути има Иран. Това е държавата, към която трябва да бъдат ориентирани част от усилията не само на българското правителство, но и на контактна група на държавите, чиито граждани са на борда на отвлечения кораб", каза Найденов.

Той е убеден, че може да се разчита в посредническата роля на Катар.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Niki13
преди 4 месеца
И този се продаде, как всички забаравиха, че имаше търг, как забравиха, че същата GD тогава оферира Mowag Piranha V. Всеки може да сравни моделите в интернет и да види какви ретро машини си купуваме. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Ха ха ха - руснаците казват, че Страйкър имали "картонена" броня. Интернет е пълен с доказателства, как малокалибрени снаряди я пробиват дори без да се взривят. Тези Страйкъри са лошо проходими и постоянно се повреждат в Украйна, а на всичкото отгоре с картонената си броня са самоходен гроб. И точно това ни уреждат нашите управници за нашата армия? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
??????
преди 5 месеца
Ако бяха с отпаднала необходимост, щяхме ли да си купуваме нови, с които да ги заместим,а? Сигнализирай за неуместен коментар