НС одобри ратификацията за "Страйкър"-ите, "Възраждане" поиска смъртно наказание на Тагарев

"Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", заяви министърът на отбраната

01.12.2023 | 15:44 Редактор: Ивета Велева
НС одобри ратификацията за

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 "въздържал се".

Смъртно наказание за военния министър "лицето Тагарев", това поиска депутатът на "Възраждане" Ивайло Чоргов. Причината - ако и тази сделка се провали, въпреки милионите, хвърлени за нови "Страйкър"-и. Съпартиецът му Николай Дренчев посочи, че виновникът за разходите е в залата - министерството изпълнява разпореждания от депутатите.

"Проектът за инвестиционни разходи е предложен от МС, но ние като жалък гумен печат подписахме всичко, което те поискаха. Отговорност носим ние. Тук, в тази зала са хората, които бъдещите поколения ще посочат като виновни за случващото се, както за обезлюдяването, така и за колапса в здравеопазването и социалната сфера. Тук са хората, които пляскат милиарди на чуждата индустрия, вместо в нашата", заяви Дренчев.

На заплахата министърът запази самообладание. "Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", каза той и благодари за подкрепата на проекта за инвестиционни разходи.

 "Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, в които над 35 г. чакат нова бойна техника", заяви той.

Отхвърли и критиките за работата с правителството на САЩ - то работело по този начин с над 60 страни по света, почти целия демократичен свят. И подчерта, че всички количества и срокове са уточнени в договора. "Има ясен график. Договорът предвижда значително индустриално участие. Очакваме то да доведе до значим индустриален ефект не само за производство, но и за последващата поддръжка на тези машини. Ще имаме работа за десетилетия в резултат на този договор", оптимистичен бе министърът.

Тагарев добави, че ще има серия от договори, това е само първият. Доставката на боеприпаси и производството им е предмет на други договори и вече се водят разговори за производство в България "изцяло или поне частично". 

Той допълни, че според него е бил избран най-добрият вариант за плащане.

Преди това Румен Гечев от БСП повтори вече познатата теза, че в Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини. И подчерта, че в Европа има множество производители на подобна техника, към които да се обърнем. Той отново настоя, че никъде не е описана цената на резервните части. "Няма нормален човек да се подпише и вкъщи да ви достави мебелите без да знае колко ще струва", предупреди социалистът, цитиран от "24 часа".

Той предупреди, че машините ще са с калибър, който не произвеждаме. "Произвеждаме за цял свят, а ще трябва да внасяме през Океана", гневен бе той. Според съпартиеца му Стоян Таслаков "Страйкър"-ите били "на една мина живот", а "американците са намерили тука едни баламурници". Защото, за да се развива икономиката им, им "трябват повече глупаци, които да купуват неща, които не им трябват".

Шефът на ресорната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи в защита на сделката точно преди края на дебата. "Искам да сте малко по-снизходителни към министъра и това правителство. Зародишът е в служебното правителство, което през май е задвижило нещата", заяви той. И добави, че "Страйкъри" в България имало от години - тренирали с нашите дори в Ново село..

"Дали военното ръководство изпълнява заповеди - така бе при министър Джуров, той изпълняваше заповедите на "Ленинградски проспект" в Москва", заяде се той със социалистите, връщайки към времето на комунизма.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Логическа задача
преди 4 месеца
1.Лъжат, че имаме излишък на бронирани машини, които били непотребни.2. Подаряваме нашите бронирани машини на Украйна;3.Какво ще прави Украйна с машини, негодни за употреба?4.Няма такива машини у нас, (защото са подарени), нужни за грижа за пострадалите от наводненията и щетите от "необичайния" за ноември сняг;5.Купуваме такива машини от САЩ на много висока цена и при неизгодни условия, плащаме ги предварително, а никой, освен нас, не ги купува. Е? Ония в НС и МС за затвор ли са? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
толкова са гладни че не искат и на краварите да хвърлят няколко милиончета за страйкъри на хартия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Предлагаме копейката пръв на дръвника Сигнализирай за неуместен коментар