Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: Тагарев не се е самозабравил, на ключова визита в САЩ е

"Попълването на личния състав на армията е е един от най-важните въпроси", каза експертът по сигурност

09.01.2024 | 21:06 Редактор: Искра Ангелова

Скандал с поканите за Богоявление - има ли преднамереност в действията на Министерството на отбраната?

"Не бих нарекъл скандал това, което се случи, защото би било скандално, ако има документ, в който министър Тагарев е отказал да бъдат поканени членовете на парламента. Това не се е случило, това е рутинен процес и министърът на отбраната има парламентарен секретар, на когото основната му задача е да поддържа комуникацията и всички въпроси, свързани с парламента. Има си и дирекция по организираните събития", каза експертът по сигурност и бивш военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му все пак е очевидно, че има напрежение в комуникацията между Министерството на отбраната и парламента.

"Безспорно г-н Тагарев е един от най-добрите експерти в България в областта на отбраната. А начинът на изказване на Пеевски не подобава на лидер на парламентарна група. Определено г-н Тагарев не се е самозабравил, той изпълнява програмата на правителството. Тези дни е на изключително важно посещение в САЩ, което е ключово за процеса на превъоръжаване на българската армия, процеса на предна отбрана, на индустриално сътрудничество", допълни Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ние имаме интересен от едно още по-силно правителство за следващите 9 месеци.

"Добре е да има коалиционно споразумение и то трябва да очертае формулата на управление. 2024 е изключително важна година, но за да се движим напред и да има промяна, трябва да имаме визия, която обединява хората за 5-10 години напред", подчерта експертът по сигурност.

Попитан дали сме допуснали грешка, като не сме поискали конкретна дата за сухопътен Шенген, той отговори: "Това е въпрос на преговори. Моето разбиране е, че такава конкретна дата ще бъде определена през 2024 година. Но е много важно как в България тече комуникацията, защото вътрешното разделение и напрежение отслабва позициите на хората, които преговарят от името на България. Те виждат, че България не е консолидирана и че ние можем да бъдем подложени на натиск, тъй като вътрешно имаме противоречия с важни въпроси".

Според бившия министър в област "Отбрана" също трябва ясна и целенасочена комуникация.

"И по отношение на превъоръжаване, и по отношение на попълване на личния състав на армията, мотивиране на млади хора да се ангажират. Това е и най-важната задача оттук напред, защото проблемите с превъоръжаването в някаква степен имат решение с инвестиционната програма. Но въпросът с попълване на армията с мотивирани хора и със задържане на най-подготвените, и приемане на професията в отбраната като нещо престижно и нещо, което дава перспектива за хората, зависи от говоренето на всички - хората в униформа, хората на лидерски позиции", коментира още Велизар Шаламанов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Призна си
преди 3 месеца
Мотивирани млади хора да попълнят личния състав на въоръжените сили".........Запишете се, бе Шаламанов! Запишете се в армията всички, които от сутрин до вечер ни обливате с евроатлантическа помия! Докажете, че сте готови да браните измислените си " ценности"! На думи сте много "велики", а на дела? Нима си въобразяваш, че средностатистическият българин ще се пожертва за НАТО или за твоите грантове? Циничното е, че даже евроатлантиците няма да воюват с омразната им Русия заради НАТО и парите си. Сигнализирай за неуместен коментар