Пеевски: Тагарев унизи парламента, трябва да поеме отговорност

Скандално е, че министърът на отбраната игнорира депутатите от ритуала с бойните знамена, смята председателят на ПГ на ДПС

07.01.2024 | 13:38 Редактор: Вяра Димова
Пеевски: Тагарев унизи парламента, трябва да поеме отговорност

Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет, са назначени от парламента. Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа", посочва Пеевски.

По думите му Тагарев страхливо е избягал от отговорност, като не поел нито едно важно решение.

"Той се оправдаваше, че пътува. Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза. Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър. Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста. Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава", обяви председателят на ПГ на ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)