Росен Желязков към МО: Защо депутатите не бяха поканени на Богоявление?

"В НС не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители", заяви председателят на парламента

07.01.2024 | 09:23 Редактор: Вяра Димова

Напрежение преди началото на новата парламентарна сесия. Причината - председателите на парламентарните групи не са били поканени на освещаването на бойните знамена на Богоявление. Новината съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е на посещение във Виетнам. От опозицията поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев, който по протокол организира ритуала.

"Предполагам, че става въпрос за недоглеждане. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане или става въпрос за по-особено отношение от страна на организаторите. Би било странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това. Не е имало друг такъв случай на Богоявление", каза Желязков.

В позиция до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи направеното от Тагарев като "грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента".

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов също коментира пропуска и категорично заяви, че е време военният министър да напусне управлението.

"Абсурдна ситуация. Защото за пореден път този човек показва, че е опасен за националната сигурност на страната и колкото по-бързо си тръгне от позицията министър, толкова по-добре. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по този безобразен начин. Надявам се този човек да си тръгне преди ротацията", настоя Гуцанов.

Министерството на отбраната публикува официална позиция по казуса. В изявлението се казва, че поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализирал сам на ръководството и е пожелал да подаде оставка от заеманата позиция.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка:  Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)