Шолц: Доставките на оръжия за Украйна са малки, трябва подкрепа от ЕС

Европа трябва да покаже, че застава на страната на свободата, заяви германският канцлер

08.01.2024 | 22:56 Редактор: Вяра Димова
Шолц: Доставките на оръжия за Украйна са малки, трябва подкрепа от ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц призова страните членки на ЕС да окажат повече подкрепа за Украйна тази година в борбата ѝ срещу руската пълномащабна инвазия, предаде ДПА.

"Доставките на оръжия за Украйна, планирани до момента от повечето страни членки на ЕС, са прекалено малки. Ето защо призовавам съюзниците ни от Европейския съюз да увеличат усилията си от името на Украйна", каза днес Шолц.

Германският лидер каза, че най-късно до срещата на ЕС на 1 февруари страните членки ще могат да направят възможно по-прецизен анализ на приноса, който планират да направят за подкрепата за Украйна тази година. 

"Европа трябва да покаже, че се застъпва силно за Украйна, че застава на страната на свободата, международното право и европейските ценности", подчерта Шолц, цитиран от БТА.

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна преди повече от 22 месеца. В момента Германия е вторият най-голям помощник на Украйна след САЩ. Само тази година са направени доставки на оръжия и оборудване на стойност 8 милиарда евро, каза Шолц. Берлин отделя милиарди евро и за хуманитарна и финансова помощ на Киев.

Снимка: БГНЕС