Пада доверието на германците към Шолц, 59% искат предсрочни избори

Едва 27% са доволни от парламента, сочи проучване на Bild

17.12.2023 | 13:15 Редактор: Вяра Димова
Пада доверието на германците към Шолц, 59% искат предсрочни избори

Повече от половината германски избиратели са толкова недоволни от коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, че искат предсрочни избори, сочи проучване.

Проучването за Bild показва, че 59% от 1001 анкетирани биха предпочели избори за нов германски парламент през 2024 г., докато 27% са против подобна стъпка. Редовните избори трябва да се проведат през есента на 2025 г.

Управляващият алианс от три партии на Шолц беше принуден да преразгледа финансовото си планиране заради решението на висшия съд на страната от ноември, което ограничи използването на специални фондове извън редовния федерален бюджет.

Въпросът прерасна в политическа криза, тъй като използването на средствата беше от решаващо значение за преодоляване на различията в коалицията. Извънбюджетното финансиране беше начин да се заобиколят конституционните правила и все пак да се плати за проекти като инвестициите в прехода на страната към климатични промени.

В петък германските законодатели подкрепиха хода на правителството да преустанови конституционното ограничение за нетни нови заеми през 2023 г. за четвърта поредна година. Шолц, социалдемократ, министърът на икономиката Роберт Хабек от "Зелените" и финансовият шеф Кристиан Линднер, лидер на "Свободните демократи", се договаряха за подробностите, повдигайки въпроси за жизнеспособността на трипартийния алианс, сформиран след изборите през 2021 г. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС