Олаф Шолц: Енергийната криза в Германия все още не е приключила

Страната беше сред най-силно засегнатите, когато Русия ограничи доставките на газ

28.11.2023 | 14:41 Редактор: Толя Стоянова
Олаф Шолц: Енергийната криза в Германия все още не е приключила

"Енергийната криза в Германия определено не е приключила, като високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на страната", заяви канцлерът Олаф Шолц пред законодателите в Бундестага.

Германия беше сред най-силно засегнатите страни, когато Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводи за Европа през миналата година, повишавайки разходите за енергия и принуждавайки Берлин да предостави милиарди евро, за да облекчи бремето от растящите сметки за електроенергия и газ. Според МВФ страната е единствената от формата Г-7, чиято икономика се очаква да се свие тази година, предаде Bloomberg.

"Но въпреки че енергийните цени все още са над нивата отпреди кризата, те са предимно под горните ценови граници, определени от немското правителство, и ще позволят постепенно премахване на енергийните субсидии през следващата година", отбеляза Шолц в своята реч пред парламента.

"Междувременно съоръженията за съхранение на газ са толкова запълнени, че в Германия не очакват внезапни скокове на цените тази зима. Въпреки това, ако цените на енергията неочаквано се покачат драстично, винаги сме в състояние да предприемем контрамерки в кратък срок", добави той.

Правителството на Шолц е изправено пред бюджетна криза, след като взетото преди време важно решение от Конституционния съд на Германия означава, че десетки милиарди евро дълг в специални фондове - включително тези, използвани за намаляване на сметките за енергия за домакинствата и бизнеса - ще трябва да бъдат отчетени в редовен федерален бюджет, предаде БНР.

Канцлерът на Германия също така се опита да увери германския народ и бизнеса, че неговото правителство ще модернизира икономиката и ще подкрепи жизненоважни индустрии като предприятия за производство на чипове, въпреки съдебно решение, което проби дупка във федералния бюджет.

"Би било сериозна и непростима грешка да пренебрегнем модернизацията на нашата страна пред лицето на всички остри предизвикателства", каза Шолц.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 4 месеца
Кога ли германците ще проумеят каква помия им забъркват зелените? Сигнализирай за неуместен коментар