Шолц и Ердоган: Изходът от кръвопролитията между Палестина и Израел е две държави

Израел има ядрени оръжия, но няма да признае, смята турският президент

17.11.2023 | 22:13 Редактор: Тодор Петров
Шолц и Ердоган: Изходът от кръвопролитията между Палестина и Израел е две държави

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът на Турция Реджеп Ердоган застанаха зад позицията, че решението за две държави е единственият изход от кръвопролитията между Палестина и Израел.

"Случилото се още веднъж ни показа, че решението за две държави въз основа на границите от 1967 г. вече е неизбежно. Ако успеем да установим прекратяване на огъня заедно с Германия, ще имаме възможността да спасим региона, особено от този огнен пръстен. Като мюсюлманин съм обезпокоен от атаките срещу болници и места за поклонение. От години в ръцете на Израел има затворници и заложници. Би било несправедливо, ако не го признаем", каза Реджеп Ердоган по време на посещението си в Германия. 

Той порица Израел за военната кампания в Ивицата Газа, заявявайки, че атаките срещу деца и болници нямат място в еврейската свещена книга.

"Стрелянето по болници или убиването на деца не съществува в Тората, не трябва да бъде правено. Нашият приоритет в Газа е да гарантираме прекратяването на огъня и безпрепятствения поток на хуманитарна помощ", каза Ердоган на съвместна пресконференция с Олаф Шолц.

"Израел има ли ядрени оръжия в момента? Има, но ако ги попитате, те няма да признаят, защото използват лъжите много добре. Ако нашите ръце и език останат вързани, не можем да бъдем държани отговорни пред историята", допълни Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че вижда всички религии като равни и отхвърли критиките, че атаките му срещу Израел имат антисемитски нюанси.

"За нас не трябва да има дискриминация между евреи, християни и мюсюлмани в региона. Борил съм се срещу антисемитизма. Аз съм лидер, който води тази борба", каза още Ердоган.

Снимка: БГНЕС