Израел откри тунел под "Ал Шифа". Нетаняху: Ще действаме с минимални жертви

"Хамас" продължава да държи в плен около 240 души

17.11.2023 | 14:26 Редактор: Вяра Димова

Израелските сили съобщиха, че са открили тунел под болницата "Ал Шифа" в Газа, използван вероятно за терористични цели. Това не е първото здравно заведение, под което има подобно съоръжение. Израелски военни са намерили и тялото на жена, взета за заложник от групировката "Хамас" при терористичното A нападение в Южен Израел на 7 октомври. 

Тленните останки на 65-годишната жена са намерени в помещение близо до болницата "Ал-Шифа", като вече са транспортирани в Израел. За първи път от началото на операцията срещу "Хамас" израелската армия открива заложник. 

Групировката продължава да държи в плен около 240 души, отвлечени от Южен Израел. Правителството в Тел Авив разполага с ясни индикации, че в най-голямото здравно заведение в палестинския анклав са били държани заложници, каза в интервю за американската телевизия "Си Би Ес" премиерът Бенямин Нетаняху.

Той призна, че Израел не е успял да сведе до минимум цивилните жертви в Газа, но отново подчерта, че целта на военната кампания е унищожаването на "Хамас".

"Ще се опитаме да завършим действията си с минимални жертви сред цивилното население. Това е, което се опитваме да направим - минимални жертви сред цивилното население. За съжаление, не успяваме. Всяка смърт на цивилно лице е трагедия. И не бива да имаме нито една, защото правим всичко възможно, за да изведем цивилните от опасност, докато "Хамас" прави всичко, за да ги задържи на прицел", каза Нетаняху.

Нетаняху уверява, че израелската страна изпраща листовки и се обажда на хората в Газа по мобилните им телефони с препоръки да са преместят. В резултат много от тях са направили това. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС