Израелската армия завзе пристанището на Газа, ООН с резолюция за хуманитарни паузи

До момента са загинали 50 войници

16.11.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Израелската армия заяви, че е установила "оперативeн контрол" върху пристанището на Газа. Още войници са загинали в боевете в Ивицата и така общият им брой от началото на войната с "Хамас" достигна 50. Израелски изтребители нанесоха удар по къщата в Газа на Исмаил Хания, лидер на палестинската групировка.

Според Израел къщата е била използвана за терористични цели и често е служила за място за срещи на висшето ръководство на групировката. От там са били планирани и организирани терористични атаки срещу цивилни и войници, твърди израелската армия. Хания в последните години живее в Катар. За удари по негови къщи в Газа е съобщавано и преди, но този път информацията е официална.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че след седмици на военни операции в Газа болестите и гладът там изглеждат неизбежни. Тюрк поиска международно разследване, защото има "изключително тежки обвинения" за нарушения на международното право във войната срещу "Хамас“.

"Убийството на толкова много цивилни не може да бъде прието като "странични щети". Единственият победител в такава война е вероятно да бъде екстремизмът. Изключително тежките обвинения за сериозни и многобройни нарушения на международното хуманитарно право, независимо кой ги извършва, изискват щателно разследване и установяване на онези, които носят отговорност за тях", коментира Тюрк.

Фолкер Тюрк каза това след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с призив за хуманитарни паузи и коридори в палестинската ивица, за да не прекъсват хуманитарните помощи. Текстът беше приет без гласовете на САЩ, Великобритания и Русия, които се въздържаха. Израел настоява първо "Хамас" да освободи всички заложници, които държи от 7 октомври.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС