Шолц: Путин може да спре войната с една заповед, трябва да търсим мир

"Нека не забравяме, че Русия е отговорна за тази война", категоричен е германският канцлер

20.09.2023 | 08:30 Редактор: Михаела Кирилова
Шолц: Путин може да спре войната с една заповед, трябва да търсим мир

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи международните усилия за постигане на мир в Украйна в речта си в ООН, предаде ДПА.

"Същевременно трябва да се пазим от фалшиви решения, които представляват мир само на книга, защото мир без свобода се нарича потисничество. Мир без справедливост се нарича диктатура. Москва най-накрая трябва да го разбере", предупреди Шолц по време на общия дебат на Общото събрание на ООН.

Той отново призова руския президент Владимир Путин да прекрати войната. В речта федералният канцлер призова и за реформа на Съвета за сигурност на ООН, който е блокиран от дълго време, за да бъдат представени в по-голяма степен Африка, Азия и Латинска Америка.

През август представители на повече от 40 държави се срещнаха в саудитския пристанищен град Джеда, за да обсъдят начини за постигане на мир - сред тях бяха Съединените щати, държави от ЕС и за първи път най-важният съюзник на Русия - Китай.

"Точно, защото тази война има непоносими последици по целия свят, е редно светът да участва в търсенето на мир", категоричен е Шолц.

Канцлерът обаче от самото начало предупреди за диктаторски мир пряко волята на Украйна. Украйна настоява за пълното изтегляне на руските войски от нейната територия, включително от украинския полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

"Нека не забравяме, че Русия е отговорна за тази война. И президентът на Русия е този, който може да я прекрати по всяко време с една-единствена заповед, но, за да направи това, той трябва да разбере, че ние - държавите от Обединените нации - сме сериозни относно нашите принципи. В многополюсния свят на 21 век вече няма място за ревизионизъм и империализъм", коментира Шолц, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 6 месеца