Байдън: Ако Русия разчлени Украйна, коя страна по света ще се чувства в безопасност?

Американският президент призова световните лидери на Общото събрание на ООН да застанат рамо до рамо с Украйна срещу руските окупатори

19.09.2023 | 22:39 Редактор: Елеонора Танева
Байдън: Ако Русия разчлени Украйна, коя страна по света ще се чувства в безопасност?

САЩ се стремят към по-стабилен, благоденстващ и справедлив свят за всички хора. Това заяви американският президент Джо Байдън от трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

"Няма нито една страна в света, способна да се справи сама с предизвикателствата на днешния свят", каза Байдън и допълни, че нито едно партньорство на САЩ не е насочено срещу някоя страна.

Джо Байдън призова световните лидери на Общото събрание на ООН да застанат рамо до рамо с Украйна срещу руските окупатори и заяви, че се надява републиканците в Конгреса също да вземат това предвид.

"Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да проявява жестокост в Украйна без последствия. Ако допуснем Украйна да бъде разчленена, има ли изобщо страна в света, чиято независимост да е в безопасност? Само Русия носи отговорността за тази война и само Русия има силата да сложи край на нея", посочи Байдън, цитиран от БНР.

Относно съперничеството с Китай американският президент заяви, че Вашингтон е готов да работи с Пекин за общи интереси.

Той подчерта, че всички партньорства, в които САЩ участват, не са насочени срещу нито една страна. САЩ се стремят да управляват отговорно конкуренцията си с Китай, но също така искат да работят заедно с Китай по въпроси като климатичната криза, посочи Байдън.

Президентът на САЩ обаче заяви, че Вашингтон "ще отблъсне агресията и сплашването", когато става въпрос за въпроси, вариращи от "свобода на корабоплаване, до прелитане и до равни икономически условия".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Пров си, Джо! Откакто САЩ бомбандира Югославия през 1999г. никоя страна не е в безопасност.Нали това мероприятие е твоя заслуга, или поне се хвалеше докато бе сенатор?Не се се знае къде по света САЩ ще предизвикат война. Така е. Сигнализирай за неуместен коментар