ЕК с план Б за помощ за Украйна, ако има несъгласни държави членки на ЕС

Унгария наложи вето на решението за отпускане на нова финансова помощ на Киев

06.01.2024 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
ЕК с план Б за помощ за Украйна, ако има несъгласни държави членки на ЕС

Европейската комисия подготвя алтернативна помощ за Украйна, ако по време на срещата на върха на 1 февруари страните от ЕС не успеят да одобрят 4-годишна програма за подкрепа на Украйна на стойност 50 млрд. евро. Това каза лидерът на ЕК Урсула фон дер Лайен на конференция с участието на белгийския премиер Александър де Кроо.

"Основният приоритет е да постигнем съгласие между всичките 27 страни от ЕС, но ние вече работим върху оперативни решения, които могат да бъдат използвани по друг начин. Преди Коледа на 25 декември преведохме 1,5 милиарда евро на Украйна, последният транш от нашите 18 милиарда евро програма за 2023 година. Така Киев има средства за началото на тази година", каза Фон дер Лайен, цитирана от УНИАН. Тя не разкрива подробности за алтернативния пакет.

На свой ред белгийският премиер изрази надежда, че програмата за помощ от 50 милиарда евро може да бъде договорена без проблеми.

На последната среща на върха на ЕС Унгария наложи вето на решението за отпускане на нова финансова помощ на Украйна. Следващата среща на върха ще се проведе през януари, пише БГНЕС. Естония и Белгия са убедени, че ЕС ще може да окаже помощ на Украйна през 2024 г. Ирландия предложи да се намери „заобиколно решение“, ако не е възможно да се постигне споразумение с всички държави-членки на ЕС. Германия твърди, че Украйна ще получи помощ в размер на 50 милиарда евро от Европейския съюз, въпреки позицията на Унгария.

Снимка: БГНЕС


2
4 rate up comment rate down comment 0
Урсу
преди 3 месеца
Урсула може да дари на Украйна печалбите си от споразуменията си с " Пфайзер", но понеже познаваме нейното лицемерие, това няма как да случи. Ще изсмуква ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Нагла
преди 3 месеца
Украйна е с повече права от всеки член на ЕС. САЩ я изоставила и наредиха на ЕС да я издържа. Така всички държави в ЕС съвсем " случайно" ще се обременят със задължения. България е поръчител на Украйна за лихвите по кредитите. Теглим заеми, за да издържаме Украйна.Някой да ни е питал дали искаме да плащаме? Сигнализирай за неуместен коментар