Проучване: Популярно лекарство срещу диабет не увеличава мислите за самоубийство

Разгледани са електронните здравни досиета на милиони хора

06.01.2024 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева
Проучване: Популярно лекарство срещу диабет не увеличава мислите за самоубийство

Хората, приемащи медикаментите Ozempic и Wegovy на датската фармацевтизна компания Novo Nordisk A/S, са по-малко склонни към самоубийствени мисли в сравнение с тези, които приемат други  лекарства за отслабване или диабет. Това сочат резултатите от голямо независимо проучване, цитирано от Bloomberg.

Проучването показва, че пациентите, лекувани със семаглутид, активната съставка в лекарствата, са имали от 49% до 73% по-нисък риск от подобни мисли в сравнение с хората, приемащи други сходни медикаменти. Тези резултати може да успокоят някои опасения за изключително популярните лекарства, които се под внимателното наблюдение на европейските регулатори, след съобщения за суицидни мисли сред пациентите на лечение с тях. Проучването, подкрепено от Националния институт по здравеопазване на САЩ, беше публикувано в петък в списанието Nature Medicine.

Лекарствата, съдържащи хормона GLP-1, като тези, произведени от Novo Nordisk и Eli Lilly & Co., се използват повече от 15 години, за да помогнат на пациентите с диабет да контролират нивата кръвната захар, но по-новите и по-силни варианти на медикаментите помагат на пациентите да свалят десетки килограми. Употребата им обаче може да доведе до странични ефекти, вариращи от стомашни проблеми до косопад. 

Проучването разглежда електронни здравни досиета на милиони хора, включително повече от 240 хил. пациенти със затлъстяване и близо 1,6 млн. души с диабет тип 2. 

„Смятаме, че това по същество трябва да сложи край на всички опасения за това, което европейската агенция може да открие в своето разследване на връзката между хормона GLP-1 и риска от самоубийство“, коментираха анализаторите на Truist Securities в бележка.

Европейските фармацевтични регулатори миналата година заявиха, че започват разследване, след като получиха съобщения за самоубийствени мисли от пациенти, приемащи GLP-1 лекарства, включително тези, произведени от Novo и Lilly. Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви през декември, че е поискала от производителите на лекарства повече информация.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay