Можем ли да се отървем от диабета завинаги? Учени дадоха отговор

Възможно е да се влезе в трайна ремисия, твърди проф. Рой Тейлър

10.12.2023 | 15:05 Редактор: Вяра Димова
Можем ли да се отървем от диабета завинаги? Учени дадоха отговор

Съществуват много теории зад това дали може да се постигне трайна ремисия на диабет тип 2 в реални условия. На тазгодишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабет в Хамбург, Германия, се обсъдиха възможностите за лечение на диабет тип 2, и се постави под въпрос дали може това заболяване да бъде напълно спряно.

Един от предложените варианти дава категоричен отговор, че диабет тип 2 може да бъде напълно спрян. Проф. Рой Тейлър от университета в Нюкасъл, Великобритания, твърди, че с помощта на нискокалорийна диета диабет тип 2 може да влезе в трайна ремисия.

По думите му диабет тип 2 е болест, причинена от натрупвания на мазнини в черния дроб и панкреаса, които чрез нискокалорична диета се премахват, съответно лекувайки организма от заболяването.

За да се докаже теорията на проф. Тейлър е проведено научно изследване, където се разглежда дали нискокалоричната диета в реални условия в продължение на 12 седмици, води до трайна ремисия на диабет. Според резултатите ремисията може да се постигне в рамките на 12 седмици и тя се дължи най-вече на загубата на излишните мазнини в организма.

Поддържането на излишните мазнини е свързано с поддържането на здрав организъм, но при повторното натрупване на килограми отново могат да се наблюдават симптоми на диабет тип 2.

Проф. Тейлър твърди, че натрупаните мазнини в черния дроб пречат на хормона инсулин да изпълнява правилно функцията си, и че водят до натрупвания в панкреаса, поради което хормонът спира да се секретира правилно.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
ИСТИНА
преди 4 месеца
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН! Сигнализирай за неуместен коментар