Разследват популярни лекарства за отслабване - причиняват мисли за самоубийство

Медикаментите придобиват популярност като "чудодейно" средство за сваляне на килограми

29.07.2023 | 20:56 Редактор: Елеонора Танева
Разследват популярни лекарства за отслабване - причиняват мисли за самоубийство

Властите в Обединеното кралство разследват две популярни лекарства за лечение на диабет, които се използват и за отслабване - Ozempic и Saxenda, след зачестили случаи на пациенти, които съобщават, че вследствие на медикаментите са получили мисли за самоубийство или самонараняване.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че преразглежда данните за безопасност на клас лекарства, известни като GLP-1 рецепторни агонисти. Става въпрос за Ozempic, продаван от датския производител на лекарства Novo Nordisk, който съдържа активната съставка семаглутид и е одобрен за лечение на диабет тип 2, но придоби популярност като "чудодейно" средство за отслабване, съобщава Sky news.

Агенцията каза, че въпреки че Ozempic не е одобрен за отслабване, "той обикновено се използва не по предназначение за тази цел" в Обединеното кралство.

Разследва се и още едно лекарство - Saxenda, на компанията, което съдържа активната съставка лираглутид и е одобрен като лечение за отслабване, пише БГНЕС.

GLP-1 рецепторните агонисти първоначално са разработени за лечение на диабет тип 2 и имитират чревния хормон, който потиска апетита, насърчавайки усещането за ситост. GLP-1 лекарствата са сочени за източник на възможен риск от рак на щитовидната жлеза.

Преди три седмици здравният регулатор на Исландия отбеляза три случая на пациенти, които приемат тези лекарства, и имат мисли за самоубийство или самонараняване.

Властите във Великобритания са получили пет доклада за предполагаеми нежелани лекарствени реакции, свързани със "суицидно и самонараняващо" поведение при пациенти, които са приемали Ozempic или Wegovy между 2020 г. и 6 юли тази година, и общо 12 подобни доклада с приемащи Saxenda между 2010 г. и 6 юли.

Според Агенцията фактът, че симптомите се появяват след употреба на лекарство, не е доказателство за причинно-следствена връзка.

Снимка: pixabay