Танкове "Леопард" излязоха от строй в Украйна - нуждаят се от ремонт, а части няма

Опитите на армията да оправи повредите са довели до повече щети

02.01.2024 | 16:40 Редактор: Вяра Димова
Танкове

От общо 18 танка "Леопард-2A6", доставени от Германия на Украйна, само малка част са останали боеспособни. На този фон експертът по военния бюджет на Зелената партия Себастиан Шефер призова да бъдат взети спешни мерки за ремонтирането на бойните машини.

"За съжаление констатираме, че само една малка част от доставените на Украйна танкове остават годни за бой. Ремонтите отнемат много време, тъй като ремонтният завод в Литва не разполага с достатъчно компоненти", е цитиран от агенция ДПА Шефер. В този смисъл той е изпратил писмо до оръжейните концерни "Райнметал" и "Краус-Мафай Вегман". 

Заедно с германския министър на отбраната Борис Писториус, Шефер посети преди коледните празници завода в Литва. В своето послание експертът на Зелените уверява, че се наебходими спешни мерки за осигуряването на необходимите резервни части.

Опитите на украинската армия сама да ремонтира танковете "Леопард" са довели само до още повече повреди. Сега Себастиан Шефер предлага да се проучи как да се реши този проблем - например чрез подобряване на обучението на механиците или осигуряването на условия за ремонтиране на танковете в самата Украйна, пише DW.

След дълго колебание през март 2023 година германското правителство предаде на Украйна 18 танка "Леопард-2" от наличностите на Бундесвера. Бронираната техника беше представена на Киев в рамките на програмата за подпомагане на Киев срещу руската агресия. В резултат на интензивното им използване на фронта почти всички от предоставените на Киев германски танкове са или повредени, или достатъчно износени, за да продължат да участват в бойните действия.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
А рашките сменят двигател за 48 часа директно на фронта... айнцу-цвайнцу-трайнцу-дрън Сигнализирай за неуместен коментар