Израел ще се защитава след обвиненията в геноцид: "Това е кървава клевета"

Решението е взето по време на среща, председателствана от премиера Бенямин Нетаняху

02.01.2024 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова
Израел ще се защитава след обвиненията в геноцид:

Израел ще се яви пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага, за да се защити срещу обвиненията в геноцид, отправени срещу него от Южна Африка миналата седмица във връзка с нападението му срещу Газа, съобщи Haaretz.

Решението е взето по време на среща, председателствана от премиера Бенямин Нетаняху, и е последвано от консултации с Министерството на правосъдието, военните и Съвета за национална сигурност. Сега Израел ще се опита да попречи на съда да издаде временна заповед, с която да се опита да спре кампанията в Газа.

В края на срещата, председателствана от министър-председателя Бенямин Нетаняху - и последвала поредица от консултации между Министерството на правосъдието, ЦАХАЛ и Съвета за национална сигурност - беше решено, че Израел ще се опита да попречи на съда да издаде временна заповед, която да цели спиране на кампанията в Газа.

В искането си Южна Африка заяви: "Действията и бездействията на Израел, за които се оплаква Южна Африка, са геноцидни по своя характер, тъй като имат за цел да доведат до унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група", припомня БГНЕС.

В отговор Министерството на външните работи на Израел обвини Претория в разпространяване на "кървава клевета" и заяви, че обвиненията ѝ нямат "както фактическа, така и правна основа".

Снимка: БГНЕС