Върховният съд на Израел отхвърли ключов компонент от правосъдната реформа на Нетаняху

8 от 15 съдии са се произнесли срещу поправката

01.01.2024 | 20:00 Редактор: Деси Николова
Върховният съд на Израел отхвърли ключов компонент от правосъдната реформа на Нетаняху

Върховният съд на Израел се произнесе срещу ключов компонент от противоречивата правосъдна реформа на правителството, която поставя под въпрос правомощията на съдебната система и предизвика масови протести.

В изявление на Върховния съд се казва, че 8 от 15 съдии са се произнесли срещу поправка, приета от парламента през юли, която премахва клаузата за "разумност", използвана от съда за отмяна на правителствени решения, които се считат за противоконституционни.

"Решението се дължи на сериозните и безпрецедентни щети върху основните характеристики на държавата Израел като демократична държава", се казва в изявлението.

Премиерът Бенямин Нетаняху твърди, че широкообхватният пакет от реформи в съдебната система, представен преди година, е необходим за възстановяване на баланса на правомощията между съдии и политици. Неговите опоненти предупреждават, че многостранният пакет проправи пътя за авторитарно управление и може да бъде използван от Нетаняху, за да отмени евентуални присъди срещу него, предаде БГНЕС.

Десетки хиляди демонстранти се събираха всяка седмица срещу правителствените реформи, като протестите приключиха само поради избухването на войната между Израел и "Хамас" през октомври.

Поправката за "разумност", единствената основна част от пакета за правна реформа, превърнала се в закон, също беше една от най-оспорваните стъпки, тъй като чрез нея се ограничава съдебния надзор върху правителството.

Когато съюзниците на Нетаняху гласуваха за отмяна на клаузата за разумност през юли, опозиционните депутати излязоха от залата, викайки "срам".

Законът е цитиран само в няколко съдебни решения, включително нашумяло решение от миналата година, което забранява на съюзник на Нетаняху да служи в кабинета поради присъда за укриване на данъци. 

Снимка: БГНЕС