Нетаняху: Войната е в разгара си, нанасяме тежки удари на "Хизбула"

"Елиминираме много терористи и боеспособността на нашия враг", заяви премиерът на Израел

31.12.2023 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова
Нетаняху: Войната е в разгара си, нанасяме тежки удари на

Израелската авиация засили ударите по бежанските лагери "Магази" и "Бурейдж", докато армията се опитва да изтласка групировката "Хамас" от централната част на Ивицата Газа. По данни на местните власти броят на палестинските жертви в 12-седмичната война наближава 22 хиляди.

В Тел Авив премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че израелската армия няма равни по морала, който проявява. Изказването му дойде в отговор на Република Южна Африка, която сезира Международния съд за геноцид, извършван над палестинците.

Нетаняху даде да се разбере, че Израел възнамерява да поднови окупацията на Газа като след края на войната заеме трайно 14-километровата граница на палестинската област с Египет: "Филаделфийският коридор или, да го кажа по-правилно, южният пропускателен пункт, трябва да бъде в наши ръце. Той трябва да бъде затворен. Ясно е, че никаква друга уредба няма да подсигури демилитаризацията (на Газа), към която се стремим."

23-ма бойци от проирански формирования са били убити вчера при въздушна атака в Източна Сирия, съобщи АФП. Израелският лидер не потвърди съмненията, че страната му стои зад тези атаки, но отправи пряка закана към Иран, в случай че поддържаните от него ливански групировки нападнат Израел: "На северната граница нанасяме тежки удари на "Хизбула", елиминираме много терористи и боеспособността на нашия враг. Оперативните планове за по-нататъшните боеве вече са одобрени. Дръзне ли "Хизбула" да разширят войната, ще понесат такива удари, каквито не са сънували. Иран също."

Според икономисти, цитирани от "Вашингтон пост", войната в Газа е струвала на Израел 220 милиона долара на ден, или общо 18 милиарда долара. С този темп през следващите 5 до 10 месеца бойните действия могат да погълнат до 10% от брутния вътрешен продукт на еврейската държава, пояснява БНР.

Премиерът Нетаняху обаче потвърди прогнозата на генерал Херци Халеви, че бойните действия няма да приключат скоро: "Войната е в разгара си. Бием се на всички фронтове. Победата изисква време. И както каза началникът на генералния щаб, войната ще продължи още много месеци."

Снимка: БГНЕС