Ким Чен Ун вдигна армията си: "Бъдете готови за война всеки момент"

Севернокорейският лидер разкритикува САЩ

31.12.2023 | 16:07 Редактор: Искра Ангелова
Ким Чен Ун вдигна армията си:

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун приключи годината с нови заплахи за ядрена атака срещу Сеул и със заповеди за натрупване на военен арсенал, за да се подготви страната за война на полуострова, която може да "избухне всеки момент", съобщиха държавните медии в неделя.

Ким разкритикува САЩ по време на дълга реч в края на 5-дневната партийна среща, която определи решенията за военна, политическа и икономическа политика на страната му за 2024 г. На срещата бяха обявени планове за по-нататъшно военно развитие през следващата година, включително изстрелване на още три шпионски спътника, изграждане на безпилотни дронове и развитие на способности за електронна война, както и укрепване на ядрените и ракетните сили, според официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA), цитирана от БГНЕС.

Тази година Пхенян успешно изстреля разузнавателен сателит, закрепи статута си на ядрена сила в своята конституция и изстреля най-модерната междуконтинентална балистична ракета в своя арсенал.

Ким обвини САЩ, че представляват "различни форми на военна заплаха" и нареди на въоръжените си сили да поддържат "огромна способност за реагиране на война". На срещата бе констатирано, че "война може да избухне на Корейския полуостров по всяко време поради безразсъдните ходове на враговете за нахлуване в КНДР".

В опит да възпре Пхенян този месец Вашингтон разположи ядрена подводница в южнокорейския пристанищен град Пусан и изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът описа разполагането на стратегически оръжия на Вашингтон в съвместни учения на Корейския полуостров, включително на бомбардировачи на B-52 като "умишлени провокативни ходове за ядрена война".

Военните "трябва да реагират бързо на всяка възможна ядрена криза и непрекъснато да стимулират подготовката за голямо събитие по цялата територия на Южна Корея чрез мобилизиране на всички физически средства и сили, включително ядрени сили при непредвидени обстоятелства", каза Ким. 

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Колчев
преди 3 месеца
По заповед на кремълското джудже, както направи с Хамас и хутиъе през Иран за отклоняване на колективния запад от помощите за Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар