САЩ продават спешно на Израел високоексплозивни боеприпаси за $147,5 млн.

Спешността заобикаля Конгреса при взимането на решение

30.12.2023 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева
САЩ продават спешно на Израел високоексплозивни боеприпаси за $147,5 млн.

Съединените щати обявиха, че са одобрили продажбата на 155-милиметрови високоексплозивни артилерийски боеприпаси и свързаното с тях оборудване на Израел на стойност 147,5 млн. долара по силата на извънредна разпоредба, с която се отменя обичайният преглед от страна на Конгреса, шредаде АФП.

Същата разпоредба беше използвана по-рано този месец за одобряване на продажбата на близо 14 000 боеприпаса за 120-милиметрови оръдия на Израел, който се сражава с Хамас в Газа.

Израел поиска 155-милиметровите муниции, взриватели и заряди да бъдат добавени към предишните случаи на чуждестранна военна продажба, което увеличи общата им прогнозна стойност от 96,51 млн. долара на 147,5 млн. долара и наложи нова нотификация, се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, цитирано от БГНЕС.

Държавният секретар е определил, че "съществува извънредна ситуация, която изисква незабавната продажба на правителството на Израел" на оръжията. По този начин се отменя обичайното изискване за разглеждане от Конгреса, се казва в изявлението, в което се казва, че боеприпасите ще дойдат от запасите на американската армия.

"Израел ще използва подобрените възможности като възпиращ фактор за регионални заплахи и за укрепване на защитата на родината си", се казва в изявлението, като се добавя: "Всички държави са длъжни да използват боеприпаси в съответствие с международното хуманитарно право." 

Снимка: БГНЕС