Ким Чен Ун заплаши с ядрена атака, ако бъде провокиран

Предупреждението идва след срещата между Южна Корея и САЩ във Вашингтон

21.12.2023 | 09:30 Редактор: Вяра Димова
Ким Чен Ун заплаши с ядрена атака, ако бъде провокиран

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран с ядрени оръжия", съобщиха държавни медии.

Коментарите на Ким бяха направени след среща между Южна Корея и САЩ във Вашингтон, където те обсъдиха ядрено възпиране при конфликт със Севера. Дневният ред на срещата включваше "ядрено и стратегическо планиране" и съюзниците повториха, че всяка ядрена атака от Пхенян срещу САЩ и Южна Корея ще доведе до края на севернокорейския режим.

Ким каза на своето военно ракетно бюро "да не се колебае дори (предприемането) с ядрена атака, когато врагът я провокира с ядрени оръжия", съобщи официалната Корейска централна информационна агенция на Пхенян.

Вашингтон, Сеул и Токио излязоха с изявление малко след това, призовавайки страната с ядрено въоръжаване да "престане да извършва по-нататъшни провокации и да приеме нашия призив за ангажиране в съществен диалог без предварителни условия", пише БГНЕС.

Трите страни засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната в лицето на рекордната поредица от ракетни тестове от Пхенян тази година и във вторник активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.

Снимка: БГНЕС