САЩ: Всяка ядрена атака срещу нас ще доведе до края на режима на Ким

Ще има съкрушителен и решителен отговор

16.12.2023 | 20:46 Редактор: Вяра Димова
САЩ: Всяка ядрена атака срещу нас ще доведе до края на режима на Ким

Вашингтон повтори предупреждението си към Северна Корея, че всяка ядрена атака срещу САЩ ще доведе до "края на режима на Ким", предаде АФП.

Съвместно изявление на Консултативната ядрена група на САЩ и Южна Корея също потвърди, че всяка ядрена атака от Пхенян срещу Южна Корея "ще бъде посрещната с бърз, съкрушителен и решителен отговор".

"Съединените щати потвърдиха своя непоколебим ангажимент да предоставят разширено възпиране на Република Корея, подкрепено от пълния набор от американски способности, включително ядрени", се казва в изявлението, публикувано от Белия дом и цитирано от БТНЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън бе издал подобно предупреждение през април, като каза, че всяка ядрена атака от Северна Корея ще "доведе до края" на правителството в Пхенян.

Миналата година Северна Корея се обяви за "необратима" ядрена сила и многократно е заявявала, че никога няма да се откаже от ядрената си програма, която режимът смята като съществена за своето оцеляване. А миналия месец Пхенян успешно изведе военен шпионски сателит в орбита. Оттогава той твърди, че "окото му" в небето вече предоставя изображения на големи американски и южнокорейски военни обекти. 

Снимка: БГНЕС