Северна Корея ще шпионира военни цели през сателити, отговорът ще е "свръхмощен удар"

Пхенян постоянно получава критики за оръжейна помощ за Москва в замяна на подкрепа за напредъка на военната му промишленост

09.12.2023 | 13:22 Редактор: Елеонора Танева
Северна Корея ще шпионира военни цели през сателити, отговорът ще е

Северна Корея е решена в близко бъдеще да изведе в орбита още разузнавателни спътници за набавяне на информация за вражески военни дейности, предаде Ройтерс, като се позова на държавната агенция КЦТА.

Сателитите ще бъдат конструиран по модела на "Малигьон-1", който бе изстрелян миналия месец. Според правителствата на САЩ, Южна Корея и Япония този акт е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Те нямат да постигнат нищо друго, освен да свършат идеалната работа да ни подтикнат и насочат към свръхмощен удар, ако се появи нужда от това", се казва в коментар, публикуван от КЦТА, без да се упоменава името на коментиращия.

За днес в южнокорейската столица Сеул е планирана тристранна среща с участието на съветниците по националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония, на която ще се обсъжда Северна Корея, както и други глобални въпроси.

В отделна информация на КЦТА цитираният в качеството му на анализатор на международните отношения Ро Джу-хьон критикува Южна Корея за "безразсъдната ѝ военна помощ за Украйна", информира БТА.

Посочва се статия на американския в. "Вашингтон пост" от началото на тази седмица, според която с непряката си доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна Южна Корея е станала "по-голям снабдител на артилерийски боеприпаси за Украйна от всички европейски държави, взети заедно".

"Това е първокласен проамерикански акт, който засенчва дори погълнатия от антируска политика Запад", заявява Ро. Северна Корея е критикувана постоянно за връзките си с Русия от Южна Корея, Япония и САЩ, според които Пхенян осигурява оръжейна помощ за Москва в замяна на подкрепа за напредъка на военната му промишленост.

Снимка: БГНЕС