Какво избраха туристите и безопасно ли е да се пътува в Европа за Коледа и ЧНГ?

Коледните базари и популярните туристически места са оживени

20.12.2023 | 11:33 Редактор: Тодор Петров
Какво избраха туристите и безопасно ли е да се пътува в Европа за Коледа и ЧНГ?

Пътуванията в натоварения празничен сезон в Европа надхвърлят нивата през 2022 г. въпреки предупрежденията за сигурността от властите на Стария континент. Потребителите остават решени да се насладят на празниците, удължавайки бума на пътуванията след пандемията, пише Ройтерс.

Коледните базари и популярните туристически места в градове като Мюнхен и Париж са оживени напоследък, макар и със засилено полицейско присъствие, като се очаква пътуванията по празниците в ЕС, заедно с Великобритания, да нараснат с 22% спрямо нивата през 2022 г., сочат данни на компанията ForwardKeys.

Ръстът е стимулиран от трайното търсене след пандемията, казват ръководители и анализатори. Тази година за първи път от пандемията някои хора пътуват само за да видят семействата си за Коледа.

Но туристите не забравят и предупрежденията за сигурността. В края на ноември представители на европейските служби за сигурност предупредиха за нарастващ риск от атаки, свързани с войната между Израел и "Хамас", и допълниха, че най-голямата заплаха идва от възможни самотни вълци.

Туристите обаче продължават да се стичат към популярни дестинации, показвайки нараснало доверие в мерките за безопасност в големите европейски градове.

Броят на хората, които пристигат в страни като Италия, Австрия и Швеция за Коледа, също е нараснал с 25% или повече на годишна база.

Туристите казват, че заради ръста на предупрежденията през последните години и затегнатите мерки за сигурност в Европа, свързани с тях, има по-голямо усещане за спокойствие, което им е позволило да не отменят плановете си за пътуване.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС