Нарастващите зимни пътувания променят петролния пазар

Повишават се маржовете на рафинериите, които произвеждат реактивно гориво в Азия

18.12.2023 | 11:04 Редактор: Тодор Петров
Нарастващите зимни пътувания променят петролния пазар

Нарастващият интерес към пътувания тази зима повишава маржовете на рафинериите, които произвеждат реактивно гориво в Азия, което е светъл лъч за петролния пазар, дори когато перспективите за други транспортни горива отслабват.

Възстановяването на въздушния транспорт след пандемията набира скорост в Китай и Индия, докато в САЩ се очаква рекордно търсене на пътувания през празничния сезон. Бумът на пътуванията съвпада и с повишеното търсене на керосинови горива, включително реактивно гориво, през зимата.

Това води до повишаване на цените на авиационния петрол, което го прави най-изгодното гориво за производство от азиатските рафинерии.

Растежът при авиационното гориво идва след дългогодишните усилия на авиокомпаниите да възстановят капацитета на полетите до нивата отпреди Ковид и бележи известно облекчение за петролния пазар, дори и когато търговците анализират негативни прогнози за бъдещото търсене.

Търсенето на реактивно гориво в Азия без Китай ще нарасне със 150 000 барела дневно през 2024 г. и ще достигне нива, близки до тези от 2019 г., заяви FGE, като добави, че също така е повишила прогнозата си за суап на регресия през първата половина на следващата година.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС