Стотици на протест по улиците на Тел Авив, заляха с червена боя знамето на Израел

Петима палестинци са убити в бежанския лагер "Тулкарем"

17.12.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Стотици излязоха на протест по улиците на Тел Авив през изминалата нощ, демонстрантите са недоволни от убийството на трима заложници от израелската армия по погрешка. Поискаха израелското правителство незабавно да предприеме действия за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". 

"Реакцията ми беше преди всичко за скръб. Това са семейства, които познавам лично и хора, които са чакали с такава надежда завръщането на близките си. Трябва да има договорка точно сега, за да ги върнем и трябва да направим повече, за да помогнем на тези хора да излязат от този затвор", каза Зохар Авигдори.

Протестиращите преминаха по улиците на Тел Авив и нарочно изцапаха със червена боя знамето на Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи случилото се като "непоносима трагедия", а от армията започнаха разследване.

"Това разби сърцето ми. Разби сърцето на цялата нация. С цялата си дълбока скръб искам да изясня, че военният натиск е необходим както за връщането на отвлечените, така и за постигането на победа над нашите врагове", обяви Нетаняху.

На този фон военната операция на израелската армия в анклава продължава. Тази сутрин петима палестинци бяха убити в бежанския лагер "Тулкарем" на окупирания Западен бряг, а информацията беше съобщена от палестинското министерство на здравеопазването. Продължава и наводняването с морска вода на мрежата от тунели под Газа.

Вижте повече в репортажа.