Израел удари цели в Газа, Нетаняху иска да продължи военната офанзива

Съобщава се за най-малко 12 жертви

17.12.2023 | 10:34 Редактор: Вяра Димова
Израел удари цели в Газа, Нетаняху иска да продължи военната офанзива

Израел нанесе нови удари срещу цели в Ивицата Газа на фона на все по-големия натиск да осигури освобождаването на заложниците, похитени от радикалното движение "Хамас" на 7 октомври. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че иска да продължи военната офанзива, въпреки убитите погрешка от израелската армия заложници.

Най-малко 12 души са загинали при израелски въздушни удари в централната част на Ивицата Газа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Очевидци съобщават за артилерийски обстрел и в селища близо до Хан Юнис в южната част на анклава.

Израелската армия обяви, че е открила оръжия и е арестувала около 80 членове на "Хамас" в района на болница в северната част на ивицата. "Хамас" определи като "клане" случилото се в болницата и заяви, че израелските сили са разрушили с булдозер палатките на разселените хора, които са намерили убежище там.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск върху "Хамас" трябва да продължи въпреки шока, който предизвика в Израел смъртта на трима заложници, убити по погрешка от израелски войници. 

"Водим война за съществуването си и трябва да продължим до победа, въпреки международния натиск и непоносимата цена, която плащаме със загубата на синовете и дъщерите си", категоричен е Нетаняху, цитиран от БНР.

Хиляди се събраха на протест в Тел Авив с искане правителството да предложи на "Хамас" нова сделка за прекратяване на огъня, за да бъдат освободени и останалите над 100 заложници.

Снимка: БГНЕС