Израелската армия е ликвидирала по погрешка трима заложници, държани от "Хамас"

Загубили са живота си по време на битка с екстремисти в Газа

15.12.2023 | 23:05 Редактор: Толя Стоянова
Израелската армия е ликвидирала по погрешка трима заложници, държани от

"Израелската армия е убила по погрешка трима заложници, държани от "Хамас" в Газа, по време на инцидент, който е "в процес на проверка", съобщи израелският военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Военните казаха, че заложниците са били убити по време на битка с екстремисти в Газа и изразиха своите съболезнования на семействата, като същевременно подчертаха, че ще има "пълна прозрачност" в разследването на инцидента. В изявление на военните се съобщава, че по време на интензивна битка в Газа те са "идентифицирали трима израелски заложници като заплаха и в резултат на това наши войници стреляха по тях и те бяха убити".

През последните дни Израел се включи в интензивни битки с бойци на "Хамас", които често са облечени в ежедневни цивилни дрехи, като в сряда беше обявен най-големият брой убити израелски войници - 10 в рамките на 24 часа. 

"Заедно с целия народ на Израел прекланям глава в дълбока скръб и скърбя за смъртта на трима от нашите скъпи синове, които бяха отвлечени. Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент", се посочва в изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Над 100 заложници все още остават в Газа. Някои са обявени за мъртви задочно от израелските власти. По-рано в петък израелските военни съобщиха, че са открили мъртвите тела на трима израелци - един цивилен и двама войници, които са били задържани в Ивицата Газа от "Хамас".

Снимка: БГНЕС