Невъзможно е "Хамас" да бъде напълно унищожен, експерти назоваха фактите

Гражданската мрежа на организацията има между 80 000 и 90 000 членове

13.12.2023 | 12:01 Редактор: Толя Стоянова
Невъзможно е

Израелското правителство е категорично - "Хамас" трябва да бъде елиминиран. Но възможно ли е това наистина? Краткият отговор е "не", смятат експерти. Голяма част от анализаторите са на мнение, че не е възможно "Хамас" напълно да изчезне. Основната причина е, че не става дума само за военна организация.

"Хамас" разполага с около 20 000 до 30 000 бойци, заяви наскоро пред DW експертът по Близкия изток в Германския институт за международни отношения и сигурност Гидо Щайнберг.

Той добави, че това е и социално движение с масова подкрепа в Ивицата Газа.

"От 2007 година насам "Хамас" контролира Ивицата Газа и поддържа мрежа за социално подпомагане. Смята се, че тази гражданска мрежа има между 80 000 и 90 000 членове", казва Щайнберг.

В края на октомври Рашид Халиди, професор по съвременни арабски изследвания в Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви пред испанския вестник "Ел Паис", че Израел би искал да изкорени "Хамас" като институция, като политическа, религиозна и културна структура и като военна структура, предаде DW.

Според Халиди първите две цели не са изпълними: Дори да убият всичките ѝ лидери и всички въоръжени бойци, "Хамас" ще остане политическа сила, без значение дали израелците ще окупират Ивицата Газа, или ще я напуснат. Така че унищожаването на "Хамас" като политическа институция или като идея е невъзможно.

Експертът смята, че израелците може би ще успеят да намалят военната мощ на "Хамас", но само в ограничена степен и за ограничен период от време. Израел разполага с една от най-мощните армии в света, като през 2023 г. тя зае 18-о място от 145 държави в годишния списък на Global Firepower за въоръжените сили.

Снимка: БГНЕС