Израел наводнява с морска вода тунелите в Газа, разрушава инфраструктурата на "Хамас"

Има вероятност опасни вещества да попаднат в почвата

12.12.2023 | 22:10 Редактор: Тодор Петров
Израел наводнява с морска вода тунелите в Газа, разрушава инфраструктурата на

Израелските сили са започнали да изпомпват морска вода в системата от подземни тунели в Ивицата Газа, използвана от членовете на палестинската групировка "Хамас" за атаки срещу еврейската държава, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на служители на администрацията във Вашингтон.

Стъпката на израелските военни има за цел да разруши инфраструктурата на "Хамас". Операцията по наводняването на тунелите може да отнеме няколко седмици.

В началото на декември вестникът съобщи, че Израелските отбранителни сили са завършили инсталирането на пет помпени станции близо до бежанския лагер "Ал Шати". Инсталациите са в състояние да изпомпват вода от Средиземно море, за да наводнят тунелите в рамките на няколко седмици. Както отбелязва вестникът, почти невъзможно е да се изчисли въздействието от наводняването на тунелите върху почвата и подпочвените води, както и какво ще се случи с водоснабдителната и канализационната система в анклава. 

Освен това има вероятност в резултат на наводнение опасни вещества, които вероятно се намират в тунелите, да попаднат в почвата, предаде "Фокус".

Подобна мярка, подчертава вестникът, може да постави президента на САЩ Джо Байдън и неговата администрация в трудна ситуация и би довела до осъждане от целия свят.

Снимка: БГНЕС