Без храна, одеяла, спят на земята: Палестинците в Газа живеят в ужасяващи условия

Вече няма свободни места за бежанците

12.12.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Без храна, одеяла, спят на земята: Палестинците в Газа живеят в ужасяващи условия

По данни на израелската армия в Хан Юнис се укриват много от лидерите на "Хамас" - организацията, определяна като терористична от ЕС, САЩ, Германия и редица други държави. Градът е родно място на ръководителя на "Хамас" Яхия ал Синуар, смятан за идеолог на терористичните нападения от 7 октомври.

След примирието, приключило на първи декември, подновяването на сраженията утежни още повече положението на хората, живеещи в Газа - те са изпълнени с отчаяние. По време на примирието до тях достигаха малко повече хуманитарни помощи, но и те не можеха да покрият ежедневните потребности.

По данни на ООН по време на войната са били прогонени около 1,9 милиона души от населението на Газа, наброяващо 2,2 милиона души - тоест става дума за близо 85% от него. Хиляди все още се намират на север, но мнозина последваха призивите на Израел да се прехвърлят на юг, където свободни места за бежанците почти не останаха. Училищата отдавна са препълнени, който има късмет, отсяда при роднини, но мнозина са принудени да нощуват в палатки или в автомобилите си.

"Вече няма никаква храна, няма матраци, няма одеяла. На новопристигащите им се налага да спят върху найлони по земята. Зимният студ утежнява живота на всички", разказва Ауад.

По данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа от началото на войната насам са били убити близо 17 500 палестинци - повечето от които жени и деца. Много други са изчезнали - вероятно са погребани под руините или още чакат спасение, пише DW.

Два месеца след началото на войната в Близкия изток се отправят все по-интензивни призиви към Израел да направи повече, за да предотврати по-нататъшни прокуждания и смъртни случаи на цивилни граждани.

Снимка: БГНЕС