Ивицата Газа е пред хуманитарна катастрофа: Десетки жертви след нови израелски удари

Проиранските групировки възобновиха нападенията си срещу американски обекти в Ирак и Сирия

08.12.2023 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Продължават тежките боеве между силите на Израел и "Хамас" във и около големите градове в Газа. Здравните власти в палестинската ивица съобщиха за десетки жертви при израелските удари край Газа, в Джабалия на север и в Хан Юнис на юг. 

В сраженията е загинал синът на член на израелския военновременен кабинет. Загиналият 25-годишен военнослужещ е син на Гади Айзенкот, бивш началник на израелския генерален щаб и член на военновременния кабинет. 

Младият мъж е бил убит в сражения в северната част на Ивицата Газа. С това жертвите сред израелските военни от началото на войната вече са около 90. През сълзи Айзенкот отправи обещания към изгубения си син. 

"С теб ще продължим да бъдем сплотено семейство. За мисията, която изпълни, аз те поздравявам", каза той.

Айзенкот е наблюдател в кабинета, който беше сформиран преди два месеца, за да взима решения, свързани с войната. 

Боевете се ожесточават, независимо от безпрецедентната инициатива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който настоя с писмо до Съвета за сигурност да се наложи незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Очаква се Световната организация да се произнесе по писмото днес. 

Гутериш предупреждава, че Ивицата Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа и е застрашена от пълен срив на закона и реда. Затова международната общност е длъжна да използва цялото си влияние, за да сложи край на тази криза, настоява Гутериш. Той за първи път използва правомощия да привлече вниманието на Съвета към въпрос, който застрашава международния мир и сигурност. 

След края на временното примирие между Израел и "Хамас" в началото на месеца, проиранските групировки възобновиха нападенията си срещу американски обекти в Ирак и Сирия. По посолството на САЩ в Багдад бяха изстреляни най-малко три ракети. Те са паднали в зелената зона, където са разположени правителствени институции и дипломатически представителства. Няма официална информация за жертви или щети. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС