Израел притисна "Хамас" в ъгъла, но кървавата война май не е предрешена

Тел Авив планира да наводни тунелите на терористите с вода от морето

07.12.2023 | 12:03 Редактор: Тодор Петров
Израел притисна

Израелската армия продължава да притиска терористичната организация "Хамас". Израелските отбранителни сили потвърдиха, че се сражават със сили на "Хамас" във втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис.

Военната столица на "Хамас", както израелската армия я нарича, беше дом на повече от 200 хиляди души преди началото на войната, но в последните седмици се беше превърнала в убежище на бягащите от северните части на Газа, пише "Ню Йорк Таймс".

Израелската армия призова цивилното население да се изнесе към западните части на анклава - към границата с Египет.

"Не сме ли и ние хора, за които някой трябва да се погрижи? Докога хората ще бъдат прогонвани?", пита млад мъж, цитиран от АРД.

Във военно отношение ситуацията може и да е безнадеждна за терористичната организация в дългосрочен план, но "Хамас" все още е в състояние да нанесе загуби на израелската армия. Военната цел на израелското правителство пък си остава унищожаването на "Хамас".

Един от ключовите фактори за това е системата от тунели на терористичната организация. Американското издание "Уолстрийт Джърнъл" написа, като се позова на американски служители, че Израел планира да наводни тунелите с вода от морето, предаде DW.

Израелската армия не е потвърдила тази информация, но вече съобщи, че работи по различни начини за разрушаване на военния потенциал на "Хамас". По данни на израелските военни дотук те са разкрили 800 шахти, водещи към системата от тунели на терористичната организация, от които 500 вече са унищожени.

Снимка: БГНЕС