The Wall Street Journal: Израел ще наводни тунелите на "Хамас" със система от помпи

Могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час

05.12.2023 | 09:51 Редактор: Вяра Димова
The Wall Street Journal: Израел ще наводни тунелите на

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка "Хамас" под повърхността в Ивицата Газа, в опит за прогонване от тях на ислямистки бойци, съобщи американският в. The Wall Street Journal като се позова на американски длъжностни лица, предаде Ройтерс.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер "Ал Шати", които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението. Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието.

"Хамас" вече е заявявал, че държи пленените на "сигурни места и в тунели". Ройтерс не беше в състояние да провери подробностите от съобщението. Израелското военно ведомство не отговори веднага на искането за коментар, а американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел, съобщи БТА.

Според The Wall Street Journal израелски представител е казал, че "израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на "Хамас" за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти".

Снимка: БГНЕС