"Ад на Земята": Пациент почина по време на израелски проверки на конвой в Газа

"Хората са навсякъде, живеят по улиците, липсва им всичко", твърдят от ООН

12.12.2023 | 14:41 Редактор: Искра Ангелова

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че пациент е починал в конвой за спешна помощ, пътуващ към болница в град Газа, по време на многократни и продължителни израелски проверки, предаде АФП. Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че здравната агенция на ООН и нейните партньори са успели да доставят основни травматологични и хирургически материали в болницата "Ал Ахли" и да прехвърлят 19 пациенти в критично състояние.

Той предостави повече подробности за високорисковата мисия, като заяви в X, че СЗО е "дълбоко обезпокоена от продължителните проверки и задържането на здравни работници, които излагат на риск живота на и без това крехките пациенти".

"Поради задържането един пациент почина по пътя, като се има предвид тежкият характер на раните му и забавянето на достъпа до лечение", каза той.

В съобщението си ръководителят на СЗО не посочи кой е извършил проверките, но говорител на СЗО заяви, че те са се състояли на контролно-пропускателен пункт на израелската армия. Коментарите му идват в момент, когато Израел продължава с бомбардировките на Газа, след като заяви, че кампанията му за унищожаване на "Хамас" е оставила палестинската войнствена групировка "на ръба на разпада".

Войната започна с нападенията на "Хамас" на 7 октомври, при които по израелски данни са загинали 1200 души, а около 240 заложници са били върнати обратно в Газа. Израел отговори с офанзива, която превърна голяма част от Газа в развалини и уби най-малко 18 200 души, предимно жени и деца, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

По оценки на ООН 1,9 млн. от общо 2,4 млн. души на територията са били разселени от войната, като половината от тях са деца.

Ръководителят на СЗО определи мисията като "много рискова в близост до активен обстрел и артилерийски огън".

Той заяви, че конвоят е бил спрян два пъти на контролно-пропускателния пункт Вади Газа на път за Северна Газа и на връщане, като добави, че някои от служителите на палестинския Червен полумесец са били задържани и двата пъти и разпитвани в продължение на няколко часа.

"Когато мисията навлезе в град Газа, камионът, превозващ медицинските материали, и една линейка бяха поразени от куршуми", каза той, цитиран от БГНЕС.

"В Газа трагедията става все по-тежка. Хората са навсякъде, живеят по улиците, липсва им всичко. Те молят за безопасност и за прекратяване на този ад на земята. Искаме невъзможното от нашите колеги, в тази невъзможна ситуация", заяви ръководителят на UNRWA Филип Лазарини в X.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Израел е нацистка терористична държава, която няма нищо общо с евреите и юдаизма. Сигнализирай за неуместен коментар