САЩ: Израел трябва да се справи с "Хамас", но да защити цивилните във войната

Американският държавен секретар отхвърли идеята за примирие

11.12.2023 | 08:10 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Израел трябва да се справи с

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Израел да направи повече, за да защити цивилните във войната с "Хамас". Призивът му идва, докато израелски танкове напредват към Хан Юнис, главният град в южната част на Ивицата Газа. Пред CNN Блинкен заяви, че съществува намерение за закрила на цивилните жители, но резултатите невинаги са видими.

"Те си имат работа с терористична организация, която участва в най-злите брутални действия на 7 октомври, както и ясно показа, че би ги повторила, ако има възможност. Израел трябва да може да се справи с това, за да се защити и да предотврати събитията от 7 октомври отново да се случат. Но докато го прави, е задължително цивилните да бъдат защитени. В случая от критична важност е военните операции да бъдат организирани около защитата на цивилните и да се фокусират върху това", подчерта американският държавен секретар. 

Блинкен отново отхвърли идеята за примирие. Според него, докато "Хамас" функционира, спиране на военните действия само ще допринесе за това проблемите да продължат. 

Очаква се във вторник Общото събрание на ООН да гласува проект за резолюция, която отново призовава за спиране на военните действия по хуманитарни причини, съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на дипломатически източници. В това гласуване се очаква да участват всички 193 държави членки на организацията, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
само питам
преди 4 месеца
Как ще защити цивилните? Като бомбардира домовете им? Сигнализирай за неуместен коментар