В Япония осъдиха трима бивши военни за сексуален тормоз на колежка от армията

Япония често се нарежда на последно място в международните проучвания за равенството между половете

12.12.2023 | 15:00 Редактор: Толя Стоянова
В Япония осъдиха трима бивши военни за сексуален тормоз на колежка от армията

Японски съд осъди трима бивши военнослужещи по дело за сексуално посегателство, което властите бяха прекратили, докато жертвата, бивша военнослужеща, не поиска ново разследване, предизвикало проверка на твърденията за тормоз в цялата японска армия.

Окръжният съд на Фукушима осъди бившите войници от японската армия на две години затвор с четири години изпитателен срок, което означава, че те всъщност няма да излежават ефективна присъда. Въпреки това решението е рядко срещана победа в страна като Япония, която постоянно се нарежда на последно място в международните проучвания за равенството между половете и в която жалбите за сексуално насилие често биват пренебрегвани, а жертвите – критикувани за това, че говорят.

Делото, заведено от Рина Гоной през август 2021 г., първоначално беше прекратено. Девет месеца по-късно тя поиска ново разследване по случая, като заяви, че преживяното я е накарало да се откаже от кариерата си в армията. Гоной заяви, че е била подложена на сериозни критики и атаки в социалните мрежи за това, че е разкрила проблема си публично, но го е направила, защото е искала да предпази други жени военнослужещи при подобни случаи, предаде "24 часа".

През септември 2022 г. нейните разкрития предизвикаха ново разследване за сексуалния тормоз и други злоупотреби в цялата армия, а прокуратурата възобнови делото ѝ. Експертната група, която започна да разследва случаите на тормоз в японската армия и министерството на отбраната, заяви по-рано тази година, че е установила широко разпространено прикриване и нежелание на ръководителите да се справят с проблемите в армейските редици и препоръча фундаментални промени.

По-рано днес министърът на отбраната Минору Кихара заяви пред журналисти, че подобен тормоз не може да бъде толериран, тъй като военнослужещите работят заедно за укрепване на военния потенциал на Япония.

Жените съставляват едва 8,7% от военнослужещите в японската армия, което е и вторият най-нисък дял сред държавите от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7). За сравнение жените съставляват повече от 17% от военнослужещите в американската армия, във Франция и Канада – над 16%, в Германия – 13%, а в Италия 6%, отбелязва АП.

Снимка: БГНЕС