Израелската нишка и японските действия при отвличането на кораба от йеменските хути

Членовете на екипажа са в безопасност?

20.11.2023 | 18:45 Редактор: Толя Стоянова

Първите съобщения за похитен кораб във водите на Червено море дойдоха от израелски източници. Те гласяха, че йеменските хути са пленили товарен кораб, притежаван от Великобритания и управляван от Япония в южната част на Червено море. За състоянието на пленените моряци се знае от кратко изявление на хутите.

"Отнасяме се към екипажа на кораба в съответствие с ислямските принципи и ценности", гласи изявлението им.

Мотивите на йеменските бунтовници за отвличане на кораба имат израелска нишка. Galaxy Leader е собственост на компания, регистрирана на остров Ман, но с подразделение в Тел Авив. След началото на операцията в Ивицата Газа хусите, които са съюзник на Техеран, изстрелват ракети срещу Израел в знак на солидарност с палестинските бойци на "Хамас".

Миналата седмица те се заканиха, че ще атакуват израелски кораби в Червено море. Междувременно Тел Авив отхвърли каквато и да е израелска връзка със собствеността на кораба, а Иран отрече да има нещо общо с пленяването на моряците от йеменските хути.

Позиция обаче дойде от японските власти, тъй като компания от островната азиатска държава е оператор на кораба.

"Остро осъждаме подобни действия. В момента работим със съответните страни за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж", каза главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацун.

Японският оператор на кораба съобщи, че компанията е създала работна група за събиране на допълнителна информация, включително за безопасността на 25-те членове на екипажа, които са от Филипините, България, Украйна, Румъния и Мексико.

Вижте повече в репортажа.