Ще се договори ли България с хутите за освобождаването на Любомир Чанев и Данаил Веселинов?

На близките на двамата моряци е предложена психологическа помощ

20.11.2023 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

Любомир Чанев и Данаил Веселинов са двамата българи от екипажа на Galaxy leader, който беше пленен от йеменските хути. Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев съобщи, че не близките на двамата моряци е предложена психологическа помощ.

Съпругата на Данаил Веселинов не се е чувала с него от 18 ноември. По думите ѝ на близките на екипажа е разрешено да следят движението и локацията на кораба чрез джипиес. А съседи описват семейство Веселинови в близкото село Първомайци като добри хора и са убедени, че българската държава трябва да вземе мерки и да защити своите граждани.

С близките на българите от похитения кораб българските власти вече са установили контакт. Държавните служби трудно ще се договорят с йеменските хути за освобождаването на заложниците, коментира капитан Мартин Иванов. 

"Ако беше за откуп, нещата се решават по-лесно. Давам ви пример за Сомалия - много кораби бяха отвлечени, но всичките бяха освободени след плащане на откуп и доколкото знам, няма наранени хора", посочи той.

Корабът е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци - Ейбрахам Унгар. Той има заслуги в българското мореплаване: от 20 години е спонсор на Военноморското училище във Варна. 

Galaxy leader е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия, като последното му познато местоположение преди похищението е Червено море.

Вижте повече в репортажа.