България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Под диктовката на Иран хутите отварят втори фронт срещу Израел и целят поскъпване на нефта

Проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда

20.11.2023 | 07:58 Редактор: Тодор Петров

Бунтовниците от движението "Ансар Аллах", които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море, обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира в ефира на "България сутрин", че корабът е превзет елементарно - с хеликоптер, който е бил допуснат да кацне на борда. 

"Хутите са шиитската йеменска общност. С течение на времето направиха силна милиция, която нарекоха "Ансар Аллах". може да направим пълен паралел с "Хизбула" в Иран. Бяха формирани, финансирани и тренирани от Иран и хвърлиха йеменската държава в гражданска война. В момента са окупирали значителна част от Йемен", обясни експертът.

По думите на проф. Чуков отвличането на кораба е станало след директива от Техеран за разширяване обхвата на войната в Ивицата Газа.

"Казват, че набезите им ще бъдат насочени към израелски кораби или такива, които са собственост на израелски граждани. Корабът с българи попада във втория казус. Собственикът му е много добре познат във Варна, допринесъл е много за българското военноморско образование. Неговите кораби са трудовият пазар на над 1000 български моряци", каза още арабистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков е на мнение, че хутите опитват да открият и да станат част от втория фронт по отношение на конфликта Израел - "Хамас". 

"Основната цел е да се повишат цените на нефта, за да бъде притисната Европа - основният консуматор на горива от Близкия изток. Да бъде по-отстъпчива по отношение на операцията в Ивицата Газа", посочи арабистът.

Проф. Чуков смята, че българските власти трябва много ясно да работят с партньорските служби за освобождаване на моряците. 

"От декларацията на хутите разбираме, че подобен тип акции ще бъдат стимулирани до прекратяването на огъня в Ивицата Газа. Това е вид натиск срещу съюзниците на Израел", отбеляза събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.