САЩ работят за споразумение между Израел и "Хамас" с цел освобождаване на заложници

Френският президент също води разговори, сред пленените има 8 французи

19.11.2023 | 11:15 Редактор: Елеонора Танева
САЩ работят за споразумение между Израел и

САЩ продължават да работят за постигане на споразумение между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", което да доведе до освобождаване на заложници и временно спиране на сраженията в Газа, съобщиха от Белия дом.

"Все още не сме постигнали споразумение, но продължаваме да работим усилено в тази посока", съобщи в социалните мрежи Eйдриън Уотсън от Съвета за национална сигурност към Белия дом. Така тя опроверга публикация във "Вашингтон пост", според която враждуващите страни са се договорили за освобождаване на заложници срещу петдневно спиране на боевете.

Френският президент Еманюел Макрон е обсъдил преговорите за освобождаване на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, уточнява БНР.

Макрон е припомнил, че освобождаването на заложниците, сред които има и 8 французи, е абсолютен приоритет за страната му. Той отново е настоял за незабавно примирие. Тримата лидери са обсъдили и координацията за доставка на хуманитарна помощ за населението на Газа.

Снимка: БГНЕС