Собственикът на отвлечения кораб - свързан с България, Япония с призив към хутите

На близките на двамата моряци е предложена психологическа помощ

20.11.2023 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Япония поиска йеменските бунтовници да освободят екипажа на отвлечения кораб. Двама от отвлечените моряци са българи, капитанът и първият помощник-капитан на плавателния съд. Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев съобщи, че на близките на двамата моряци е предложена психологическа помощ.

С близките на българите от похитения кораб българските власти вече са установили контакт.

"Уведомили сме ги, разполагат с пълната информация, предложили сме им психологическа помощ и всякакви други потребности, които може да предостави институцията. Работим по решаването на кризата", каза Коцев.

В екипажа "Galaxy leader" има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци. Корабът е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци - Ейбрахъм Унгар.

Унгар има заслуги в българското мореплаване - от 20 години е спонсор на Военноморското училище във Варна.

"Всъщност неговите кораби са трудовият пазар на над хиляда български моряка и този кораб е всъщност един от тези проекти", поясни арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него хутите опитват да станат част от втория фронт по отношение на конфликта Израел - "Хамас".

"Идеята е да се повишат цените на нефта, така че да бъде притисната Европа, която е основният консуматор на горива в Близкия изток, да бъде по-отстъпчива по отношение на позицията си за операцията в Ивицата Газа", допълни той.

"Galaxy leader" е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия. Според Израел в отвличането на кораба е замесен Иран. Агенция Ройтерс предава, че Ислямската република отрича да има нещо общо с похищението. Иран заяви, че независимите групировки в региона действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на своя народ.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.