Вицеадмирал Манушев за отвлечения кораб: Трябва кризисен щаб, само МВнР няма да може да се справи

"В Йемен имат изключително положително отношение към българите", каза Пламен Манушев

20.11.2023 | 08:49 Редактор: Искра Ангелова
Вицеадмирал Манушев за отвлечения кораб: Трябва кризисен щаб, само МВнР няма да може да се справи

От йеменското движение хути досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически. Това каза вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, като определи отвличането на кораба с предполагаемо присъствие на българи в екипажа като сериозен и опасен прецедент.

"Не е лесно да се превземе кораб с такива размери", категоричен е специалистът. Той изрази предположение, че най-вероятно е бил използван вертолет, а действието е планирано прецизно и предварително и не е случайно.

"Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен. Бойците хути не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп", отбеляза вицеадмирал Манушев, цитиран от БНР.

По думите му това е "изключително опасен прецедент", който пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства.

"Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи. В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят", коментира още Пламен Манушев.