Русия укрепва защитата си, Украйна цели да прекъсне логистиката на Москва

Близък до Путин съобщава, че се прави и списък с критичната инфраструктура

17.11.2023 | 08:57 Редактор: Ивета Велева
Русия укрепва защитата си, Украйна цели да прекъсне логистиката на Москва

Русия ще укрепи противовъздушната отбрана и защитнитe линии в Централния федерален окръг, съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Соченият за един от най-близките до руския президент Владимир Путин и дори и евентуален негов заместник, съобщава още, че се прави и списък с критичната инфраструктура, включително и енергийни съоръжения, които изискват защита. В Централния федерален окръг влизат 18 области, включително и приграничните с Украйна Брянска, Курска и Белгородска област, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

В последните месеци Украйна предупреди, че военните действия могат да се пренесат на руска територия и дронове поразиха обекти от военната инфраструктура, включително и заводи, свързани с производството на ракети. През лятото имаше и няколко атаки към Москва, които обаче бяха преустановени.

Според коментари на украински военни една от задачите им за зимата е прекъсване на логистични и комуникационни линии на руските военни в тила. 

Продължават усилията за окупирането на Авдеевка, която устоява на руските атаки вече близо 10 години. От месец битките се водят около коксовия завод край града, който носи тактически позиции в северната част на населеното място, разказват от британското военно разузнаване. От завода се държи под контрол основна пътна артерия, овладяването на която ще затрудни доставките на украинските защитници на града.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС