Столтенберг: Войната в Украйна е провал за Путин, той подцени решимостта на украинския народ

"Русия не се подготвя за мир, а за продължаване на войната", каза генералният секретар на НАТО

16.11.2023 | 16:46 Редактор: Толя Стоянова
Столтенберг: Войната в Украйна е провал за Путин, той подцени решимостта на украинския народ

"Обстановката на бойното поле в Украйна е много трудна и това е причина за увеличаване на помощта за украинската страна", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел.

"В интерес на националната сигурност на всички държави от пакта е да продължат помощта за Украйна, както беше решено на срещата на върха на Алианса във Вилнюс по-рано тази година. Това важи и за САЩ. Уверен съм, че САЩ ще продължат подкрепата", добави той.

"Русия не се подготвя за мир, а за продължаване на войната. Наблюдаваме нападателни действия край Авдеевка. Това, че обстановката на бойното поле е по-трудна от очакваното, не означава да се намали помощта, напротив. Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да спечели", допълни генералният секретар, цитиран от БТА.

"Украинците постигнаха големи завоевания досега, успяха да изтласкат руските сили на север, на юг и на изток, освободиха половината от завзетите земи. Това е голяма победа за Украйна, руските нашественици понесоха тежки поражения. Русия загуби много, Украйна е стратегически провал за Путин", каза Столтенберг.

"Путин нахлу в Украйна с надеждата за по-малко НАТО, а получи обратното. Той напълно подцени решимостта на украинския народ да защити своята свобода, както и силата и единството в подкрепата на НАТО", посочи Столтенберг. 

Генералният секретар изрази задоволство, че външната комисия на турския парламент ще разгледа въпроса с ратификацията на членството на Швеция в Алианса.

"Очакваме много скоро Швеция да се присъедини", добави той.

Снимка: БГНЕС