Какво се случва с тоновете унищожена военна техника в Украйна?

Някои машини се връщат в боя

12.11.2023 | 12:56 Редактор: Вяра Димова
Какво се случва с тоновете унищожена военна техника в Украйна?

От началото на пълномащабната война в Украйна на 24 февруари 2022 година и двете воюващи страни съобщават за хиляди унищожени бронирани машини, танкове, самолети и друго военна техника. Правителството на Украйна поръча на Министерството на отбраната да започне разчистване на тези останки и те вече се преглеждат от сапьори и се складират в 80 направления.

През декември 2022 година правителството на Украйна публикува специални насоки какво да се прави с унищожената военна техника по бойното поле. Те не се отнасят до снарядите, за които има специален режим за обработка.

Ако е възможно да бъде ремонтирана, тя отново се изпраща в боя, ако не - се взимат резервни части, или се предоставят за музейни експонати. В центъра на Киев например има разположени унищожени руски танкове и друга бронирана техника, пише investor.bg.

Ако възстановяването на военната техника е невъзможно или икономически нецелесъобразно, тя се изпраща за преработка за скрап, сочат още препоръките на правителството от миналия декември.

170 хил. кв. километра от площа на Украйна е заминирана - от мини или неизбухнали снаряди, като някои от тях са още от 2014 година, когато руските военни поеха контрола върху част от Донбас. В периода 2014 - 2020 година има повече от 1000 инцидента, свързани с избухнали мини в Украйна.

Снимка: БГНЕС